Gratis boom voor Amsterdammers

Amsterdammers, zet eens een flinke boom op!

Verplanten boom

2019 | Amsterdammers worden met een royale boomsubsidie door hun gemeente uitgedaagd om de tuin eens stevig te vergroenen. Zij kunnen gratis en voor niets ter waarde van € 5.000,- een boom uitzoeken voor in de tuin. Ook verenigingen van eigenaren mogen flinke bomen uitkiezen. Hoe groter hoe beter, dan staat er tenminste echt wat.

Het bedrag per boom is zo hoog omdat de gemeente graag wil dat er grote bomen worden aangeplant. Tijd is geld zal de gemeente gedacht hebben. Het kan immers wel 40 jaar duren voordat een jong boompje groot is. Grote bomen zijn kampioen fijnstof afvangers en ze absorberen de nodige kilo’s CO2. De gemeente wil met de boomsubsidie de stad heel snel klimaatbesteding maken. Grote bomen maken de stad beter bestand tegen regen en hitte én ze zorgen voor biodiversiteit. Per aanvraag kan zelfs ter waarde van € 50.000,- besteed worden, het mag dus ook meer dan één boom worden.

Een mooi initiatief vinden wij. We hebben namelijk flinke jongens in de aanbieding, daarom zeggen we tegen alle Amsterdammers: 

"Gratis thuis bezorgd: 300 sierlijke beuken, 4 grote Essen, 4 grote Huntingdon iepen, 17 indrukwekkende metasequoia’s en 2 karakteristieke eiken"

Normaal gesproken is het verplanten van een volwassen boom niet weggelegd voor de gemiddelde huiseigenaar. Door de boomsubsidie van de gemeente Amsterdam is er nu voor particulieren en verenigingen van eigenaren de unieke mogelijkheid om een prachtige volwassen boom in vol ornaat te planten. Gratis en voor niets, aangeboden door de gemeente Amsterdam. Het subsidiebedrag is zelfs voldoende om een volwassen boom over een grachtenpandje heen te hijsen om in de binnentuin te planten. Tegen zo’n buitenkansje kun je gewoon geen nee zeggen!

Amsterdammers die een boom hebben gevonden op de site kunnen ons en bericht sturen. Bij serieuze belangstelling zorgen we voor het contact met een Groenkeur gecertificeerde verplanter die een prijsopgave kan doen volgens de voorwaarden van de subsidieregeling. De regeling is te vinden op de website van de gemeente én met stip op één te vinden via google met de zoekterm "boomsubsidie Amsterdam".

Enkele voorwaarden zijn o.a.:

  • De sub­si­die geldt niet voor exo­ten en knot-, lei- en vorm­bo­men
  • De stamomtrek moet minimaal 20 cm zijn
  • De boom moet in de vast grond staan en winterhard zijn
  • De bo­men moe­ten bin­nen het eerst­vol­gen­de plant­sei­zoen (no­vem­ber 2019 - maart 2020) na sub­si­die­ver­le­ning ge­plant zijn