Over Bomenmakelaar

Gezonde volwassen bomen hoeven niet gekapt te worden, maar zetten hun leven voort op een nieuwe plek!

Regelmatig worden gezonde volwassen bomen gekapt omdat ze in de weg staan in een project, bijvoorbeeld een bouwproject of wegwerkzaamheden. Tegelijk zijn er weer andere gemeenten of projectontwikkelaars die graag volwassen bomen willen planten in een project. Stichting Bomenmakelaar biedt dé oplossing door aanbod en vraag bij elkaar te brengen. 

Boek

Werkt u bij een gemeente? [Koop] het boek 'Bouwstenen voor bomenbeleid'. Het boek is geschreven voor beleidsmedewerkers groen van gemeenten om hen te ondersteunen bij het opstellen van een bomenbeleid dat de ecologische- en monetaire waarde van bomen centraal stelt. Het biedt handvatten om bewuste keuzes te maken en het bomenbeleid weerbaar te maken in de concurrentie om ruimte en middelen. Klik hier voor [meer informatie] en een [samenvatting].

 

Zoekt u een boom?

Bekijk op de website de bomen die u zoekt. Heeft u geen account, stuur ons een email als u de bomen wilt afnemen. Wij kunnen u een indicatie geven van de mogelijke kosten voor het verplanten. Als u besluit de bomen af te nemen brengen we u in contact met de aanbieder en een of meer boomverzorger(s) voor een gerichte offerte. Als u een account heeft kunt u zelf contact opnemen met de aanbieder.

Heeft u een boom in de aanbieding?

Heeft u een account, dan kunt u zelf bomen aanbieden op de website. Heeft u geen account, dan kunt u ons een email sturen. Voor het plaatsen van bomen op de website is een verplantbaarheidsonderzoek verplicht. Alleen zo kan een afnemer er zeker van zijn dat de bomen gezond zijn en geschikt zijn om te verplanten.

Lid worden / account aanvragen

Leden van het platform voor behoud van gezonde bomen van Stichting Bomenmakelaar kunnen met een acount inloggen op de webiste voor het aanbieden van bomen. eenmaal ingelogd kunnen leden ook het aanbod van bomen zien die niet op de openbare website staan. Een lidmaatschap is voorbehouden aan organisaties en instellingen die grotere arealen bomen beheren. De organisatie/ instelling is ingeschreven in het handelsregister. Dit kunnen zijn: gemeenten, provincies, natuurbeheer organisaties. Download het aanmeldformulier. Stuur deze (ingevuld en gescand) per email aan ons retour.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap van het platform voor behoud van gezonde bomen is € 2.995,- per jaar per organisatie. Per organisatie kunnen meerdere personen een account aanmaken op deze website. Lees de voorwaarden voor gebruik. Door lid te worden van het platform draagt u bij aan het doel “behoud van gezonde bomen” en de faciliteiten om dat mogelijk te maken. Het platform organiseert actief bijeenkomsten en activiteiten om de kennis over het verplanten en behouden van gezonde bomen te verspreiden.

Bent u particulier?

Stichting Bomenmakelaar richt zich op zakelijke gebruikers. We hebben gemerkt dat de kosten voor particulieren vaak te hoog zijn. Bent u particulier en wilt u toch graag een boom aanbieden of afnemen via ons platform, stuur ons dan een email. We helpen u graag.

Verplantbaarheidsonderzoek

Een verplantbaarheidsonderzoek doet uitspraak over de verplantbaarheid van één of meerdere bomen. Daarbij wordt onder andere gekeken naar de conditie van de boom, de wortelontwikkeling van de boom, ondergrondse situatie (kabels en leidingen) en de fysieke bereikbaarheid van de boom. Daarnaast worden alle voorbereidingen en maatregelen inzichtelijk gemaakt die nodig zijn om de verplanting goed uit te voeren en de boom te laten aanslaan op de nieuwe plek. Stichting Bomenmakelaar kan u in contact brengen met een deskundige partij die ETT- gecertificeerd is. Kostenindicatie: vanaf circa € 900,-. Meerdere bomen kunnen als groep onderzocht worden, hou per 10 bomen rekening met bedragen vanaf circa € 2.500,-.

Verplanten

Het verplanten van grote volwassen bomen is specialistisch werk. Voor het verplanten van een boom kunnen we u in contact brengen met gespecialiseerde bedrijven. Daarvoor hebben we contacten in heel Nederland. Als u geen ervaring heeft met het verplanten van bomen kunnen we u een prijsindicatie geven. Hou rekening met bedragen vanaf € 2.000,- voor een eenvoudige verplanting van een volwassen boom. Complexe en omvangrijkere verplantingen vanaf circa € 12.000,-. Tarieven zijn van veel factoren afhankelijk, onder andere: aantal bomen, boomgrootte, kluitvorming, bestrating, ondergrondse kabels en leidingen, transportroute en afstand, toegankelijkheid plantlocatie, verkeersveiligheid voorzieningen, bodemkwaliteit, benodigde nazorg. Bij serieuze belangstelling zal de specialist een offerte op maat maken. 

Wetende dat het meer dan 40 jaar duurt voordat een boom volwassen is, zijn gezonde volwassen bomen de investering voor een verplanting meer dan waard. Gek genoeg zijn de kosten voor een boom omgerekend per maand lager dan de kosten voor een mobiele telefoon.